Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται από μία επιχείρηση το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στην μεθοδολογία του συστήματος HACCP, εμπεριέχει τις αρχές του και προδιαγράφει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων με σκοπό την μείωση των κινδύνων στην αλυσίδα των τροφίμων στα αποδεκτά επίπεδα και κατ’ επέκταση την παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Εξετάζοντας το παράδειγμα μιας επιχείρησης που παράγει αρτοσκευάσματα και είδη ζαχαροπλαστικής η παρούσα εργασία στοχεύει να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του προτύπου μέσα από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλειας τροφίμων, από την παραλαβή των πρώτων υλών μέχρι τη διανομή του τελικού προϊόντος. Δηλαδή πως η επιχείρηση αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους (βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς) για τα τρόφιμα και πως τους περιορίζει χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προαπαιτούμενα προγράμματα και ελέγχοντας τα κρίσιμα όρια τους. Η μεθοδολογία της έρευνας που ακολουθήθηκε είναι διπλή, πρώτον δευτερογενείς πηγές και δεύτερον επιτόπια παρατήρηση και συνέντευξη.