Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη διερεύνηση του ρόλου της ιχνηλασιμότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα και ειδικά στο ελαιόλαδο και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής της ιχνηλασιμότητας στον αγροδιατροφικό τομέα. Με ερευνητικά ερωτηματολόγια εξετάστηκε η ετοιμότητα των ελαιοτριβείων και ελαιοπαραγωγών να δεχτούν ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας στις δραστηριότητες τους. Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία με ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται από 300.000 έως και πάνω από 400.000 τόνους ελαιόλαδο, ανάλογα με την ελαιοκομική χρονιά. Η Ελλάδα διαθέτει 2.369 ελαιοτριβεία τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στην Κρήτη και Πελοπόννησο όπου οι περιοχές αυτές κατέχουν το 75% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε για τη συγγραφή αυτής της εργασίας, είναι η συλλογή πληροφοριών από βιβλία και επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο, από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων μέσω μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο και από προσωπική επαφή με τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς. Τα ελαιοτριβεία που επιλέχθηκαν, είναι από τα σημαντικότερα στις περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης και Νομού Χαλκιδικής. Τα αποτελέσματα τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσα από ερωτηματολόγιο της έρευνας, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της ιχνηλασιμότητας στην επεξεργασία του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο καθώς και στη παραγωγή ελαιοκάρπου στον αγρό. Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας στο ελαιοτριβείο και στο χωράφι αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του. Τα συμπεράσματα εκτιμώνται ως επαρκή για να αξιοποιηθούν και από άλλα ελαιοτριβεία και ελαιοπαραγωγούς.
This diploma thesis deals with the investigation of the role of traceability in the agro-food chain, especially olive oil, and the effectiveness of traceability in the agri-food sector. Research questionnaires examined the readiness of oil mills and olive growers to accept a traceability system in their activities. Greece is the third olive oil producer in the world, after Spain and Italy with annual production ranging from 300,000 to over 400,000 tons of olive oil, depending on the olive oil year. Greece has 2,367 oil mills, most of which are located in Crete and the Peloponnese, where these regions account for 75% of the country's total production. The methodology used to compile this work is to collect information from books and scientific journals on the subject, from online databases through search engines on the Internet and from personal contact with businesses and olive growers. The mills selected are among the most important in the prefectures of Thessaloniki and prefecture of Chalkidiki. The results gathered through a survey questionnaire highlight the important role of traceability in olive oil processing in the mill and the production of olives in the field. The preparation and design of a traceability system in the mill and in the field demonstrates the effectiveness of its implementation. The conclusions are judged to be sufficient to be used by other mills and olive growers.