Ιχνηλασιμότητα αγροδιατροφικής αλυσίδας και παραγωγή ελαιολάδου σε μικρά ελληνικά ελαιοτριβεία

Απόθεσις

 

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Τριαντάφυλλου, Δημήτριος
dc.contributor.author Σφονδύλας, Φίλιππος
dc.date.accessioned 2019-03-27T07:21:37Z
dc.date.available 2019-03-27T07:21:37Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://apothesis.teicm.gr/xmlui/handle/123456789/3854
dc.description Το πλήρες κείμενο της εργασίας ΔΕΝ είναι διαθέσιμο el
dc.description.abstract Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη διερεύνηση του ρόλου της ιχνηλασιμότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα και ειδικά στο ελαιόλαδο και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής της ιχνηλασιμότητας στον αγροδιατροφικό τομέα. Με ερευνητικά ερωτηματολόγια εξετάστηκε η ετοιμότητα των ελαιοτριβείων και ελαιοπαραγωγών να δεχτούν ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας στις δραστηριότητες τους. Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία με ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται από 300.000 έως και πάνω από 400.000 τόνους ελαιόλαδο, ανάλογα με την ελαιοκομική χρονιά. Η Ελλάδα διαθέτει 2.369 ελαιοτριβεία τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στην Κρήτη και Πελοπόννησο όπου οι περιοχές αυτές κατέχουν το 75% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε για τη συγγραφή αυτής της εργασίας, είναι η συλλογή πληροφοριών από βιβλία και επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο, από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων μέσω μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο και από προσωπική επαφή με τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς. Τα ελαιοτριβεία που επιλέχθηκαν, είναι από τα σημαντικότερα στις περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης και Νομού Χαλκιδικής. Τα αποτελέσματα τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσα από ερωτηματολόγιο της έρευνας, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της ιχνηλασιμότητας στην επεξεργασία του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο καθώς και στη παραγωγή ελαιοκάρπου στον αγρό. Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας στο ελαιοτριβείο και στο χωράφι αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του. Τα συμπεράσματα εκτιμώνται ως επαρκή για να αξιοποιηθούν και από άλλα ελαιοτριβεία και ελαιοπαραγωγούς. el
dc.description.abstract This diploma thesis deals with the investigation of the role of traceability in the agro-food chain, especially olive oil, and the effectiveness of traceability in the agri-food sector. Research questionnaires examined the readiness of oil mills and olive growers to accept a traceability system in their activities. Greece is the third olive oil producer in the world, after Spain and Italy with annual production ranging from 300,000 to over 400,000 tons of olive oil, depending on the olive oil year. Greece has 2,367 oil mills, most of which are located in Crete and the Peloponnese, where these regions account for 75% of the country's total production. The methodology used to compile this work is to collect information from books and scientific journals on the subject, from online databases through search engines on the Internet and from personal contact with businesses and olive growers. The mills selected are among the most important in the prefectures of Thessaloniki and prefecture of Chalkidiki. The results gathered through a survey questionnaire highlight the important role of traceability in olive oil processing in the mill and the production of olives in the field. The preparation and design of a traceability system in the mill and in the field demonstrates the effectiveness of its implementation. The conclusions are judged to be sufficient to be used by other mills and olive growers. en
dc.format.extent 130 el
dc.language.iso el el
dc.publisher Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας el
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subject ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ el
dc.subject ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -- ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ el
dc.subject ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ el
dc.subject.ddc 664.07 el
dc.title Ιχνηλασιμότητα αγροδιατροφικής αλυσίδας και παραγωγή ελαιολάδου σε μικρά ελληνικά ελαιοτριβεία el
dc.title Traceabillity of Argicultural Chain and Production of Olive Oil in Small Hellenic Olive Mills en
dc.type Πτυχιακή εργασία
dc.contributor.department Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού el
dc.heal.publisherID teiser
dc.subject.keyword Ιχνηλασιμότητα el
dc.subject.keyword Αγροδιατροφική Αλυσίδα el
dc.subject.keyword Σύστημα Ιχνηλασιμότητας el
dc.subject.keyword Ελαιόλαδο el
dc.subject.keyword Ελαιοτριβεία el
dc.subject.keyword Ελαιοπαραγωγοί el
dc.subject.keyword Traceability el
dc.subject.keyword Agrifood Chain el
dc.subject.keyword Traceability System el
dc.subject.keyword Olive Oil el
dc.subject.keyword Olive Oil Producers el
dc.subject.keyword Olive oil mils el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές