Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας Εργασίας είναι να γίνει πλήρης αναφορά και κατανόηση από τους αναγνώστες η αναγκαιότητα της δημιουργίας των Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών (Βιομ/κης Τομάτας), ο προσδιορισμός του κόστους παραγωγής Βιομ/κής Τομάτας και η κοστολόγηση τοματοπολτού ενός εργοστασίου Επεξεργασίας Βιομ/κής Τομάτας.
Παίρνοντας σαν παράδειγμα την ομάδα παραγωγών Βιομ/κής Τομάτας της ΕΑΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ που εδρεύει στη Νιγρίτα Σερρών να κατανοήσει ο αναγνώστης τον τρόπο λειτουργίας της και την συμμετοχή της οργάνωσης στην μείωση του κόστους παραγωγής, στην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, στην ποσοτική αύξηση του προϊόντος και στην αύξηση των Εσόδων του παραγωγού. Παίρνοντας επίσης σαν παράδειγμα την Παραγωγό από την Μαυροθάλασσα Νιγρίτας Κα Γιανίδου Δέσποινα θα προσδιορίσουμε το κόστος παραγωγής της Βιομ/κής Τομάτας από την αρχή μέχρι και την συγκομιδή του προϊόντος.
Για την κοστολόγηση του Τοματοπολτού θα πάρουμε το Εργοστάσιο της ΣΕΡ-ΚΟ Α.Ε. που έχει έδρα το Σκούταρι Σερρών με Υποκατάστημα στην Μαυροθάλασσα Σερρών και με βάση τις περσινές προδιαγραφές κοστολόγησης (απόδοση α΄ ύλης σε έτοιμο προϊόν) θα προσδιορίσουμε το κόστος παραγωγής Τοματοπολτού.
Ξεκινώντας από την διαλογή της Τομάτας στο Εργοστάσιο, την παραλαβή, την εξαγωγή της α΄ ύλης για επεξεργασία, την ενημέρωση των Δελτίων Εσωτερικής Διακίνησης των αποθηκών και την ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων με την αξία των εξόδων θα καταλήξουμε στο βιβλίο παραγωγής κοστολογίου για τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής Τοματοπολτού.
Η δομή της εργασίας είναι τέτοια ώστε να γίνει πιο κατανοητή η διαδικασία κοστολόγησης και από αναγνώστες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η διαδικασία κοστολόγησης που παραθέτω είναι η ίδια που ακολουθείτε από τις περισσότερες Βιομηχανίες επεξεργασίας βιομηχανικών προϊόντων.