Περίληψη:
Στόχος της εργασίας ήταν η διερεύνηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων μορφών συσκευασίας στην διακίνηση των βελτιωτικών τροφίμων.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την συγγραφή της πτυχιακής στηρίχθηκε στην μελέτη σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται κυρίως επιστημονικά άρθρα σχετικά με το αντικείμενο και πηγές από ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο.
Τα αξιολογούμενα στοιχεία, αντλήθηκαν στα πλαίσια της πρωτογενούς έρευνας από την εταιρεία ΠΡΟΒΥΛ ΑΕ μια δυναμική επιχείρηση στο χώρο των εξειδικευμένων προσθετικών/βελτιωτικών τροφίμων με έδρα την Σίνδο. Τα κύρια ευρήματα από την πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα αναδεικνύουν την ανάγκη τήρησης των βασικών κανόνων της εφοδιαστικής (αποθέματα, προμήθειες, ποιοτικός έλεγχος, πιστοποιήσεις κ.λπ.), και την στενή συνεργασία με τους προμηθευτές των υλικών συσκευασίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων σε σχέση με την συσκευασία των προσθετικών /βελτιωτικών τροφίμων. Η συσκευασία των τροφίμων εξυπηρετεί κυρίως δύο βασικές λειτουργίες, την προστασία του τροφίμου ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος χρόνος ζωής και την προβολή του τροφίμου ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι εξίσου σημαντικές και αποτελούν σήμερα αντικείμενο πλήθους δραστηριοτήτων με στόχο τόσο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όσο και δεξιοτήτων στο χώρο της συσκευασίας.