Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η «Διαχείριση Κινδύνων» στην εφοδιαστική αλυσίδα επιλεγμένης επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα το Νομό Πιερίας.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των βασικών όρων «Logistics», και «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας». Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι έννοιες του «Κίνδυνου», και της «Διαχείρισης Κινδύνου στις σύγχρονες εφοδιαστικές αλυσίδες των επιχειρήσεων». Ακολουθεί η καταγραφή μοντέλων με θέμα τις κατηγορίες κινδύνων που συναντώνται συχνότερα στην επιχειρηματική πρακτική και τον τρόπο προσέγγισής τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο Θεωρητικό Μοντέλο του Christopher (2007), στο οποίο στηρίζεται και το πρακτικό μέρος της εργασίας.
Οι στόχοι της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των κινδύνων που απειλούν την εφοδιαστική αλυσίδα της συγκεκριμένης εταιρείας και η ανάδειξη των σημαντικότερων τεχνικών αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών.
Για την ολοκλήρωση της εργασίας ανατρέξαμε σε υφιστάμενες βιβλιογραφικές αναφορές (βιβλία-σημειώσεις σχετικά με τη Διαχείριση Κινδύνου, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων μέσω μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο) και στην συγκέντρωση πρωτογενούς ερευνητικού υλικού από την επιχείρηση μέσω ερωτηματολογίου.
Μέσα από τη αξιολόγηση των δεδομένων και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σειράς κινδύνων σχετικών με τον εφοδιασμό, την ζήτηση, τις διαδικασίες, τους ελέγχους και το περιβάλλον της επιχείρησης ικανών να δημιουργήσουν προβλήματα στην «εφοδιαστική» της εταιρείας. Στους κινδύνους αυτούς συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η αστάθεια των τιμών, μεγάλη διαθεσιμότητα ανταγωνιστικών προϊόντων στην αγορά, χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι κλπ
Παράλληλα προβάλλονται οι σημαντικότερες τεχνικές για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών.
Η παρούσα εργασία συνεισφέρει στην ανάδειξη των σημαντικότερων κινδύνων που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.