Περίληψη:
Στην παρούσα μελετήθηκε η Εφοδιαστική Αλυσίδα ενός αγροτικού προϊόντος -τα ξηρά φασόλια- με σκοπό την καταγραφή των διαδικασιών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έτσι ώστε να κατανοηθούν σε βάθος τα στάδια παραγωγής του και να προταθούν λύσεις πράσινης διαχείρισης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου διεξήχθη πρωτογενής και δευτερογενής έρευνα με συλλογή στοιχείων από διάφορες πηγές, καθώς και μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις. Από τα αποτελέσματα προέκυψε, ότι οι διαδικασίες για την παραγωγή του προϊόντος επιλέγονται με κριτήρια κυρίως οικονομικά, αδιαφορώντας για πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και χωρίς προσπάθεια αποφυγής τους. Επίσης, καταγράφηκε ότι η επιχειρηματικότητα στο αντικείμενο είναι αυτής της ανάγκης και όχι ευκαιρίας και ότι η κουλτούρα των περισσότερο ηλικιωμένων απασχολούμενων του κλάδου θα πρέπει να αλλάξει και να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις. Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι η έλλειψη της πιστοποίησης σε ολιστικό επίπεδο, αφού δεν υπάρχουν οργανωμένοι φορείς που να ασχολούνται αποκλειστικά, ενώ από τα δεδομένα που συλλέχτηκαν προέκυψαν εφικτές λύσεις πράσινης διαχείρισης. Οι περιορισμοί που παρουσιάστηκαν στη διεξαγωγή της έρευνας ήταν η αρνητική διάθεση των ερωτώμενων να συμμετάσχουν στην έρευνα, το μέγεθος του δείγματος και η περιορισμένη βιβλιογραφία.