Περίληψη:
Η παρούσα εργασία, στόχο έχει να παρουσιάσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στα οινοποιεία του νομού Ημαθίας και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες που ορίζει η νομοθεσία. Στο πρώτο κεφάλαιο παρατίθεται το εννοιολογικό πλαίσιο της υγιεινής και ασφάλειας, η ιστορική αναδρομή και η συσχέτιση με τη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το νομικό καθεστώς και οι προδιαγραφές των οινοποιείων για την έκδοση βεβαιώσεων καταλληλότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται εκτενής ανάλυση του κλάδου οινοποιίας και της δομής του στην Ελλάδα γενικά και πιο συγκεκριμένα στο νομό Ημαθίας. Τέλος, με τη χρησιμοποίηση ενός ημιδομημένου ερωτηματολογίου και με δείγμα τα οινοποιεία του νομού, αναλύονται οι συνεντεύξεις με τους επιχειρηματίες, ομαδοποιούνται οι απαντήσεις τους και γίνεται η εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του δείγματος, τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, κρίνει απαραίτητη την ύπαρξη μελέτης εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου, ενημερώνει τους εργαζομένους για τα δικαιώματα τους και χρησιμοποιεί υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας.