Περίληψη:
Η παρούσα εργασία αφορά το αντικείμενο των Ανθρωπιστικών Logistics και επικεντρώνεται στην διερεύνηση της ανάπτυξης ενός δικτύου ανθρωπιστικών Logistics στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου διάφορες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα μπορούν να προσφέρουν τα περισσευούμενα τρόφιμά τους ώστε να δημιουργηθεί μια εφοδιαστική αλυσίδα φαγητού προκειμένου να καλυφθούν οι σιτιστικές ανάγκες άπορων ανθρώπων και οικογενειών. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης με ποιοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίων και προσωπικών συνεντεύξεων σε 43 διαφορετικές επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από πολλούς συμμετέχοντες για τη διάθεση των περισσευούμενων τροφίμων. Οι διαθέσιμες ποσότητες αν και δεν είναι μεγάλες λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, μπορούν να αξιοποιηθούν για την οργάνωση μιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας περισσευούμενου φαγητού, εάν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.. Στην εργασία επίσης καταγράφονται οι απόψεις των συμμετεχόντων για τον τρόπο διάθεσης των τροφίμων και δίνονται προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί και των δυσκολιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη λειτουργία μιας τέτοιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας.