Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εντάσσεται στο γενικότερο θέμα της
διερεύνησης δημιουργίας πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας στον
αγροδιατροφικό τομέα.
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να προσδιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα σε
τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκεκριμένα στο πρώτο στάδιο της
παραγωγής των σιτηρών.
Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε είναι η έρευνα και η συλλογή στοιχείων από
επιλεγμένους παραγωγούς για τα διάφορα στάδια της μηχανικής καλλιέργειας
σιταριού.Επιλέχθηκε η χρήση ερωτηματολογίου και η διεξαγωγή συνεντεύξεων
καθώς και η βιβλιογραφική επισκόπηση για την εξυπηρέτηση των στόχων της
μελέτης. Τα στοιχεία πού συγκεντρώθηκαν είναι πρωτογενή και δευτερογενή.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το αποτύπωμα του άνθρακα όσον αφορά το
τμήμα της μηχανικής καλλιέργειας του σιταριού και της μεταφοράς τους στο χώρο
αποθήκευσης παρουσιάζει μεγάλο εύρος τιμών και αυτό οφείλεται στην τοποθεσία
και τη μορφολογία του εδάφους και τους διαφορετικούς τύπους αγροτικών
μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί. Επίσης προέκυψε ότι η μεταφορά
συνεισφέρει σε ποσοστό λιγότερο του 10% στο σύνολο του αποτυπώματος άνθρακα
για τις διαδικασίες που ελέγχθηκαν.