Περίληψη:
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι ο καθορισμός και η αξιολόγηση των
παραγόντων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ο υπολογισμός του αποτυπώματος
άνθρακα που προκύπτει από διαδικασίες που ακολουθούνται σε επιλεγμένα τμήματα
της εφοδιαστικής αλυσίδας του οίνου.
Συγκεκριμένα μελετήθηκε και διερευνήθηκε η καλλιέργεια σταφυλιού και
παραγωγή οίνου στην περιοχή της Πιερίας μέσω της συλλογής δεδομένων για τον
τρόπο και τα διάφορα στάδια παραγωγής των σταφυλιών, της μεταφοράς και
οινοποίησης τους. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις
των παραγωγών και αυτό είναι ένας από τους βασικούς περιορισμούς της έρευνας
αυτής καθώς η χρησιμοποιούμενη μέθοδος συλλογής δεδομένων περιορίζει το
μέγεθος του δείγματος αλλά αντίθετα μας έδωσε συγκεκριμένες και ακριβείς
πληροφορίες για τον τρόπο καλλιέργειας και το παραγόμενο αποτύπωμα άνθρακα
από τις συγκεκριμένες διαδικασίες.
Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο
ποσοστό αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα και από τους τρεις παραγωγούς που
απάντησαν στα ερωτηματολόγια και μελετήθηκαν τα συγκεκριμένα στάδια των
εφοδιαστικών αλυσίδων τους (παραγωγή, μεταφορά, οινοποίηση) στον τομέα του
κρασιού προκύπτει από τις παραγωγικές διαδικασίες, στη συνέχεια από την μεταφορά
και το μικρότερο ποσοστό από τις οινοποιητικές διαδικασίες.