Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση των δεδομένων που σχετίζονται με την χρήση της συσκευασίας παθητικής τροποποιημένης ατμόσφαιρας στις διαδικασίες τυποποίησης και διακίνησης των νωπών φρούτων.
Μέσα από την παρουσίαση των σημαντικότερων πληροφοριών που συλλέχθηκαν τόσο από την βιβλιογραφία όσο και από την εταιρία HELLAGRO A.E. γίνεται μια προσπάθεια προβολής των πλεονεκτημάτων της χρήσης της συσκευασίας παθητικής τροποποιημένης ατμόσφαιρας στην διακίνηση των τροφίμων και κυρίως των νωπών φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με τους κοινούς τύπους συσκευασίας.
Παράλληλα διερευνάται η έκταση χρήσης του συγκεκριμένου τύπου συσκευασίας και των παραγόντων που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της χρήσης του στην ελληνική αγορά.
Συμπερασματικά, διαπιστώνεται ότι η χρήση της συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας συνεισφέρει σημαντικά στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των νωπών φρούτων ενώ τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση της, υπερκαλύπτουν το επιπλέον κόστος σε σύγκριση με αυτά της συμβατικής συσκευασίας.
The purpose of this project is focused on the analysis of data related to the use of Modified Atmosphere Packaging, the procedure of standardization and transportation of fresh fruit.
Through the presentation of the most important information that was collected from bibliography as well as from HELLAGRO S.A. Company, there has been an attempt to bring out the advantages of the use of Modified Atmosphere Packaging in transporting food and especially fresh fruit and vegetables compared to common types of packaging.
At the same time the extension of use of this specific type of packaging is being explored as well as the suspending factors that influence the Greek market.
In conclusion it is ascertained that the use of Modified Atmosphere Packaging contributes significantly to the duration of food preservation while the benefits gained from its use overcome the additional cost compared to that of conventional packaging.