Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν με την χρήση της μεθόδου Θερμιδομετρίας Διαφορικής Σάρωσης (DSC) και της μεθόδου εφελκυσμού, οι μηχανικές και θερμικές ιδιότητες μεμβράνης LLDPE με ενσωματωμένη «δραστική» σύμπλοκη χημική ένωση Αργύρου του τύπου [Ag(mbtt)3](CF3SO3) με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στόχος της εργασίας αυτής είναι να μελετηθεί η επιρροή της προσθήκης της σύμπλοκης χημικής ένωσης στις μηχανικές και θερμικές ιδιότητες της μεμβράνης. Ο έλεγχος των ιδιοτήτων αυτών θα συμβάλει στην αξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης της μεμβράνης ως «ενεργή συσκευασία» (active packaging) με αντιμικροβιακή δράση και ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου κατάλληλη για την προστασία ευπαθών υλικών (όπως τρόφιμα, ποτά, φάρμακα κ.α). Για την ολοκλήρωση της εργασίας ανατρέξαμε σε υπάρχουσες βιβλιογραφικές αναφορές (βιβλία-σημειώσεις, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων μέσω μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο) και στην εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων μεμβρανών με και χωρίς ενσωμάτωση της δραστικής ουσίας [Ag(mbtt)3](CF3SO3). Η παρούσα εργασία συνεισφέρει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των «ενεργών» συσκευασιών με αντιμικροβιακές ιδιότητες και ικανότητες δέσμευσης οξυγόνου. Οι συσκευασίες αυτές συμβάλουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των ευαίσθητων τροφίμων και στην καλύτερη διαχείρισή τους κατά μήκος της εφοδιαστικής.
In this study, the mechanical and thermal properties of membrane LLDPE with incorporated “active” compound of silver, type [Ag(mbtt)3](CF3SO3), with antimicrobial properties were studied, through Differential Scan Calorimetry method and method of tensile strength. Purpose of this paper is to study the incorporation of the compound in the mechanical and thermal properties of the membrane. Control of these properties contribute to assess the ability in using the membrane as “active packaging” with antimicrobial action and ability to lock up oxygen in order to protect susceptible materials such as foods, beverages, drugs etc. In order to complete the paper we searched literature (books-notes, online databases through search engines) and conducted laboratory assessment of membrane samples with and without the active compound [Ag(mbtt)3](CF3SO3). This paper contributes to the salience of the capabilities of “active” packagings with antimicrobial properties and capability of capturing oxygen. These packagings contribute to extend of life expectancy of susceptible foods and improves their management throughout their process in the supply chain.