Περίληψη:
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να σκιαγραφήσει το κλάδο τροφίμων και πιο συγκεκριμένα τον υπο – κλάδο του ελαιολάδου στην Ελλάδα εστιάζοντας στην εξωστρεφή δραστηριότητα των εταιρειών.
Έπειτα από μία σύντομη εισαγωγή, ακολουθεί η πρώτη ενότητα η οποία παρέχει το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο στο πεδίο των εξαγωγικού εμπορίου δίνοντας έμφαση στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο, στις εξαγωγές τροφίμων και στα προβλήματα που παρουσιάζονται καθώς και στην ασφάλεια και τον έλεγχο των τροφίμων. Ειδικά το τελευταίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία κατά τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών καθώς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία έχουν εισάγει ιδιαίτερα αυστηρά συστήματα ελέγχου όσον αφορά τα εισαγόμενα τρόφιμα.
Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ελληνικός κλάδος του ελαιολάδου με αναφορές στην ζήτηση και την προσφορά, τις εξαγωγικές προσπάθειες ενώ κλείνει στην ανάλυση του κλάδου μέσω του διοικητικού εργαλείου της ανάλυσης S.W.O.T.
Οι επόμενες πέντε ενότητες αφορούν το δείγμα τις έρευνας που αποτελείται από πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου και καταγράφουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την Γαία, την Μινέρβα, την Ελαϊς, την Ξυλούρης και την Nutria. Στα πέντε κεφάλαια παρουσιάζεται το εταιρικό προφίλ της κάθε εταιρείας, τα βασικά χρηματοοικονομικά της μεγέθη και οι εξαγωγικές της δραστηριότητες.
Στην συνέχεια έπεται η χρηματοοικονομική ανάλυση των παραπάνω εταιρειών η οποία επιτυγχάνεται με την χρήση των δύο πιο διαδεδομένων εργαλείων θεμελιώδους ανάλυσης, των αριθμοδεικτών και των ποσοστών κοινού μεγέθους.
Τέλος η μελέτη ολοκληρώνεται με την συνοπτική παρουσίαση τω συμπερασμάτων που προέκυψαν καθώς και των προτάσεων τόσο για τον ευρύτερο κλάδο όσο και για την εκάστοτε εταιρεία ξεχωριστά.