Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην διαδικασία περισυλλογής (picking) και την μέτρηση της απόδοσής του σε μια αποθήκη (συγκεκριμένα του super market Μασούτης Α.Ε.) και είναι αποτέλεσμα τόσο πρωτογενούς, όσο και δευτερογενούς έρευνας που διενεργήθηκε κατόπιν ανάληψης του θέματος και επικοινωνίας με τον εποπτεύοντα καθηγητή. Γίνεται αναφορά στο τι είναι η περισυλλογή των προϊόντων στην αποθήκη, στα είδη περισυλλογής κ.λπ.
Κύριος στόχος της εργασίας είναι η μέτρηση της απόδοσης των διαδικασιών περισυλλογής στην κεντρική αποθήκη του Μασούτη.
Η μεθοδολογία στην οποία στηρίχθηκε η εργασία ήταν το ερωτηματολόγιο (πρωτογενής έρευνα) που μοιράστηκε στα στελέχη της αποθήκης του Μασούτη και είχε σαν σκοπό την άντληση πληροφοριών για το πώς λειτουργεί η διαδικασία περισυλλογής στην αποθήκη, αλλά και δεδομένα και πληροφορίες από διαδικτυακές πηγές και βιβλία που σχετίζονται με την διαχείριση των λειτουργιών μιας αποθήκης (δευτερογενής έρευνα).
Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το picking των αποθεμάτων είναι ότι η εταιρία Δ.Μασούτης Α.Ε. διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Διανομής στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Η κύρια πρακτική περισυλλογής αφορά την περισυλλογή αποθεμάτων ανά κατάστημα/ανά ζώνη, δηλαδή οι υπάλληλοι κάθε ζώνης περισυλλέγουν τα προϊόντα ανάλογα με την παραγγελία των καταστημάτων. Τα πλεονεκτήματα της χρησιμοποιούμενης πρακτικής picking είναι η μικρή διαδρομή που κάνουν οι pickers ενώ υπάρχει υψηλή ταχύτητα, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση της περισυλλογής. Ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός είναι scanner, τερματικά RFID αλλά και το λογισμικό WMS Mantis Logistics Vision. Όσον αφορά την εκτέλεση παραγγελίας, η τοποθέτηση των παραγγελιών στην αποθήκη γίνεται από κάθε κατάστημα ξεχωριστά μέσω του προγράμματος Run Order. Το τμήμα μηχανογράφησης ελέγχει την ορθότητα και εγκυρότητα των παραγγελιών και διαχωρίζει τα προϊόντα σε ζώνες. Έπειτα γίνεται ταξινόμηση των παραγγελιών, ανάλογα με την ώρα που πρέπει να αναχωρήσουν από την αποθήκη. Έτσι μεταφέρονται στα τερματικά των πικαδόρων και ξεκινάει το picking.
This study refers to the picking process and the measurement of its performance in a warehouse (specifically in the warehouse of supermarket Masoutis S.A.) and it is a result of primordial and secondary research that has been made since the adoption of subject and communication with the supervisor professor. There is reference to the definition of picking process in the warehouse, in kinds of picking etc.
Aim of the study is the measurement of performance of picking processes in the central warehouse of Masoutis S.A.
Methodology of the study is a questionnaire (primordial research) that has been distributed to the warehouse executives of Masoutis S.A. and aimed not only, to acquision of information on how the picking process is established in the warehouse, but also, data and information of web sources and books that relate to the management of warehouse operations (secondary research).
The main results of the research with reference to stock picking, is the establishment of a state-of-the-art distribution center in Kavalari Thessaloniki. The main picking practice is stock picking per store/zone, thus the employees of each zone pick the products according with the order of the store. The advantage of this picking process they use is the short distance the pickers make which results to increased velocity, accuracy and effectiveness in the picking execution. The used apparatus are scanner, RFID terminals and software WMS Mantis Logistics Vision. Regarding to order execution, the placement of orders in the warehouse is done by each store independently through software Run Order. The computerization department checks the accuracy and validity of orders and segregates the products into zones. Afterwards, regarding with departure time of the warehouse, the orders are classified for the purpose of redirecting to pickers’s terminals and the picking process begins.