Μελέτη της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων

Απόθεσις

 

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Κωνσταντινίδης, Χρήστος
dc.contributor.author Θεοχαρίδης, Θεοχάρης
dc.date.accessioned 2018-01-15T14:08:44Z
dc.date.available 2018-01-15T14:08:44Z
dc.date.issued 2018-01
dc.identifier.uri http://apothesis.teicm.gr/xmlui/handle/123456789/3380
dc.description Το πλήρες κείμενο της εργασίας ΔΕΝ είναι διαθέσιμο el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εύρεση και η αξιολόγηση των παραγόντων που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο των αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος κλάδος έως το 2007 παρουσίαζε σημαντική ανάπτυξη ενώ έκτοτε η ζήτηση των αλλαντικών παρουσιάζει πτωτική τάση. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, ενώ πέρα από τις λίγες μεγάλου μεγέθους βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά και διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι μικρότερου μεγέθους και η εμβέλειά τους είναι τοπική. Η διάθεση του 60% των πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου πραγματοποιείται μέσω σούπερ μάρκετ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ηγέτιδων εταιρειών είναι έντονος και οι εφαρμοζόμενες στρατηγικές είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση και την αύξηση των μεριδίων αγοράς. Η μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, πρόκειται να αποδώσει σημαντικές πληροφορίες και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και τους λοιπούς ενδιαφερομένους να κατανοήσουν τους τομείς που θα πρέπει να δοθεί έμφαση για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να αυξηθεί η αξία τους. Η μέτρηση της ανταγωνιστικότητας στην παρούσα έρευνα πραγματοποιείται από το μερίδιο αγοράς κάθε επιχείρησης και η συσχέτισή της γίνεται με σημαντικούς ενδογενείς παράγοντες, που σε προγενέστερες μελέτες έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας. Οι παράγοντες αυτοί είναι το περιθώριο κέρδους, η ηλικία των επιχειρήσεων, η δανειακή επιβάρυνση και ο βαθμός έντασης κεφαλαίου. Η συσχέτιση της ανεξάρτητης μεταβλητής με τις εξαρτημένες γίνεται με τη χρήση ενός γραμμικού μοντέλου πολλαπλής παλινδρόμησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σημαντικοί παράγοντες της ανταγωνιστικότητας είναι η μεικτή κερδοφορία και η ηλικία των επιχειρήσεων, έχοντας θετική σχέση με αυτή. Θετική ήταν και η σχέση της ανταγωνιστικότητας με τον τραπεζικό δανεισμό, αν και δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική σχέση, όπως και με την ένταση κεφαλαίου που όμως είχε αρνητική επίδραση στο μερίδιο αγοράς. el
dc.description.abstract The purpose of this study is the identification and evaluation of factors determining the competitiveness of enterprises in the sausage and meat products industry in Greece. By 2007, the sector had a significant growth, and since then the demand for sausages has been showing signs of downward trend. The industry is characterized by a high degree of concentration and, apart from the few large-scale industries operating nationwide and equipped with modern equipment and having made significant investments, the majority of enterprises are smaller in size and their range is local. The disposal of 60% of the sales of the enterprises in the sector is made through supermarket. Competition among the leading companies is strong and the strategies being implemented are crucial to maintaining and increasing market shares. The study of factors affecting business competitiveness will provide important information and help industry and other stakeholders to understand the areas that should be emphasized in order to improve business competitiveness, to ensure their sustainability and increase in their value. The measurement of competitiveness in this research is carried out by each company's market share and its correlation is made with significant intrinsic factors, which in previous studies have proved to be determinants of competitiveness. These factors are the profit margin, the business age, the debt burden and the degree of capital intensity. The correlation of the independent variable with the dependent is done using a multiple linear regression model. The results showed that important factors of competitiveness are gross profitability and the age of the business, having a positive relationship with it. There was also a positive relationship between competitiveness and bank lending, although there was no statistically significant relationship, as with the capital intensity that had a negative impact on market share. en
dc.format.extent 100 el
dc.language.iso el el
dc.publisher Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας el
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subject TEICM::ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ el
dc.subject ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ el
dc.subject.ddc 338.6048 el
dc.title Μελέτη της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων el
dc.type Διπλωματική εργασία
dc.contributor.department Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων el
dc.contributor.master Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων el
dc.heal.publisherID teiser
dc.subject.keyword Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων el
dc.subject.keyword Κλάδος αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων el
dc.subject.keyword Αριθμοδείκτες el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές