Περίληψη:
Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η ίδρυση μίας εταιρίας της «Οινοποσίας» η οποία θα δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Πιο συγκεκριμένα θα αφορά την παραγωγή σταφυλιών καθώς και την κατάλληλη επεξεργασία τους για να παραχθεί οίνος και στην συνέχεια να γίνει η εμφιάλωση και να βγει στην αγορά. Στην παρακάτω μελέτη θα δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να αναπτυχθεί μια τέτοια εταιρία στην Ελλάδα καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην παγκόσμια.
Η σπουδαιότητα του οίνου εμφανίστηκε από την αρχαιότητα όπου καταναλώνονταν στις γιορτές (συμπόσια), άμεσα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό της χώρας όπως για παράδειγμα τα Ανθεστήρια και τα Λήναια όπου γινόταν ως προς τιμήν του θεού Διόνυσου, ο οποίος ήταν ο θεός το κρασιού και λατρεύονταν στην αρχαία Ελλάδα. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου.
Η οινοποιία στην Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας καθώς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κλάδους παραγωγής της Βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.