Περίληψη:
Αντικείμενο μελέτης της εργασίας αποτέλεσε η ανάλυση και καταγραφή της παραγωγικής διαδικασίας λευκού και ερυθρού οίνου, και η ανάπτυξη και εφαρμογή του προτύπου ISO 22000:2005 στην «Οινοποιία Μανουσάκη». Η μελέτη επικεντρώνεται επίσης στα μέσα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των οίνων, εξετάζοντας τη δομή και τα οφέλη της σύνταξης και εφαρμογής σχεδίων HACCP και του ISO 22000:2005 στην οινοποιία. Οι πρωτογενείς πηγές είναι στοιχεία που αντλήθηκαν µέσα από το Οινοποιείο σε τέσσερεις επισκέψεις στο χώρο που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο 2015, Μάιο 2016, Ιούνιο 2016 και Ιούλιο 2016,συνεντεύξεις με τον υπεύθυνο της «Οινοποιίας Μανουσάκη» και δύο ποσοτικές έρευνες, με ερωτήσεις κλειστού τύπου σε δείγμα πληθυσμού 34 και 50 ατόμων, ηλικίας 18-65 και άνω στους πελάτες της επιχείρησης και στους καταναλωτές . Οι δευτερογενείς πηγές είναι στοιχεία από τα εγχειρίδια της εταιρείας, περιοδικά, περιλήψεις δημοσιεύσεων, Πρότυπο ISO 22000:2005, συνάντηση με τον καθηγητή του Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας, κ. Π. Ταρταρίδης για μία οινολογική και αμπελουργική ενημέρωση και μερικές βιβλιογραφικές αναφορές. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή του προτύπου ISO 22000:2005 στην «Οινοποιία Μανουσάκη». Η εταιρεία θα αποκομίσει ποικίλα οφέλη από την εφαρμογή ενός Σ.Δ.Α.Τ κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005 όπως η επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού συμμόρφωσης με τις νομοθετικές απαιτήσεις για ασφαλή τρόφιμα, η πρόβλεψη των κινδύνων, η βελτιστοποίηση της διαχείρισης πόρων, η μείωση των απωλειών τεχνογνωσίας, η προστασία της επωνυμίας της επιχείρησης, ο αποτελεσματικός έλεγχος των αλλαγών (όπως νέα διεργασία / προϊόν), τις αρμόδιες αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η βελτιστοποίηση των διατμηματικών σχέσεων και γενικότερα της εσωτερικής επικοινωνίας καθώς και η ευελιξία.