Περίληψη:
Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου που οδήγησε στην πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και οι αστοχίες στην μείωση και τον περιορισμό των επιμολύνσεων των τροφίμων οδήγησαν στην ανησυχία και επιφύλαξη των καταναλωτών. Η ανάγκη των επιχειρήσεων για προσφορά ασφαλών ποιοτικών προϊόντων και συγκεκριμένα τροφίμων στην αγορά και τους καταναλωτές σεβόμενες τις απαιτήσεις αυτών οδήγησε στην μελέτη και προσπάθεια εύρεσης μέσων ώστε να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν αυτήν τους την προσπάθεια. Ο στόχος τους ήταν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με συνέπεια να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν έτσι μια εξέχουσα θέση στην αγορά. Σε αυτή την προσπάθεια συντέλεσαν σχετικά πρότυπα και πιστοποιήσεις κάνοντας την αρχή πολλά χρόνια πριν. Σήμερα το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2005 το οποίο βασίστηκε στο Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ 1416:2000, απευθύνεται στη διαχείριση ασφάλειας των τροφίμων και αφορά όσους εμπλέκονται στον κύκλο της τροφικής αλυσίδας. Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει τη μελέτη περίπτωσης της επιχείρησης INTERCOMM FOODS SA και μελετά τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται. Αφορά κατά κύριο λόγο την επεξεργασία της ελιάς και σε δεύτερο βαθμό την επεξεργασία φρούτων, ροδάκινου και βερίκοκου, προσφέροντας της ανοδική πορεία και οικονομική εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου. Στόχος της έρευνας μας είναι να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρότυπο ISO 22000:2005 στην εταιρία και η τήρηση του. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων πραγματοποιήθηκε έρευνα η οποία βασίστηκε στην παρατήρηση, την μελέτη και καταγραφή πληροφοριών με ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις τόσο με ανώτερα στελέχη όσο και με περιορισμένο αριθμό μελών του εργατικού δυναμικού αλλά και των πελατών της εταιρίας. Η έρευνά μας αναπτύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω της άριστης συνεργασίας και παρατήρησης, δεν δόθηκαν από ανώτερα στελέχη συγκεκριμένα στοιχεία κόστους που απαιτήθηκαν για την εφαρμογή του ISO 22000 στην επιχείρηση της INTERCOMM, ωστόσο καταγράφηκαν τα βασικά γενικά στοιχεία κόστους αυτού που αφορούν την εγκατάσταση και εφαρμογή του στις επιχειρήσεις γενικότερα. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται από την εφαρμογή του ISO 22000:2005 είναι σημαντικά μολονότι σημειώνεται, ως προς τις ελλείψεις, η δυσκολία εφαρμογής του στις μικρές επιχειρήσεις και κυρίως σε αυτές που πιστοποιούνται για πρώτη φορά, λόγω του αυξημένου κόστους εγκατάστασης και εφαρμογής. Τα συμπεράσματα τα οποία λήφθηκαν από την συγκεκριμένη μελέτη αφορούν τους κινδύνους της ελιάς από την παραλαβή της μέχρι την κατανάλωση της σε κάθε στάδιο επεξεργασίας της, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην εμπλοκή προμηθευτών, εργαζομένων ακόμη και μηχανημάτων διότι αυτοί οι παράγοντες είναι οι βασικότεροι για την ασφάλεια του τροφίμου.