Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι, να εξετάσει την επίδραση του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας του Ιδρύματος EFQM για την Διοίκηση της Ποιότητας στη χρηματοοικονομική επίδοση των επιχειρήσεων του κλάδου της ζυθοποιίας. Ξεκινώντας με την βασική θεωρία περί του τι είναι η Ποιότητα μέσα από ορισμούς- προσεγγίσεις ο αναγνώστης παίρνει την βασική ιδέα για την ποιότητα. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται ο όρος της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, όπου είναι ο συνδετικός κρίκος της θεωρίας με το Μοντέλο που εξετάζεται. Με εκτενή ανάλυση της θεωρίας και παρακολουθώντας τις εξελίξεις που υπέστη κατά τις δεκαετίες, ο αναγνώστης είναι σε θέση πλέον να κατανοήσει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το Μοντέλο της Ευρωπαϊκής Αριστείας του EFQM. Χρησιμοποιώντας την παραπάνω θεωρία σαν σκαλοπάτι, παρουσιάζεται στην εργασία το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας, και αναλύεται διεξοδικά κάθε πτυχή του μοντέλου, από τα εννέα βασικά κριτήρια που απαρτίζεται, τις μεθόδους αξιολόγησης, έως και τα επίπεδα Αριστείας που μπορεί να αποκτήσει μία επιχείρηση. Τέλος εξετάζεται η εφαρμογή του Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας στη χρηματοοικονομική ανάλυση, με χρήση αριθμοδεικτών, του κλάδου των επιχειρήσεων της ελληνικής ζυθοποιίας.
Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε η περίπτωση της επιχείρησης Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής από την ανάλυση των πολυάριθμων δεδομένων που συλλέχθηκαν αποδεικνύουν αν συμβάλει η εφαρμογή του Μοντέλου Αριστείας στην συνολική βελτίωση της ποιότητας της επιχείρησης.
Τέλος γίνεται αναφορά στους τρόπους βελτίωσης των ευρημάτων και συμπερασμάτων που προκύπτουν από την συγκεκριμένη έρευνα. Σε μελλοντικές έρευνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μεγαλύτερο δείγμα επιχειρήσεων και με την χρήση στατιστικών μεθόδων να ισχυροποιηθούν ή να εξασθενίσουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν.