Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά στο ρόλο του αγροτουρισμού και πιο συγκεκριμένα των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Το πρώτο κεφάλαιο αναλύει τον τουρισμό και την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού. Το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στη δημιουργία και εξέλιξη της ανάγκης να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ο αγροτουρισμός ο οποίος έχει σαν στόχους πρώτον την φιλοξενία του τουρίστα σ΄ ένα ήρεμο και αυθεντικό περιβάλλον και δεύτερον την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στη σημασία των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μελέτη περίπτωση του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων “ΔΡΥΑΔΕΣ” στη Βαρβάρα Χαλκιδικής ο οποίος παρά τα προβλήματα τα οποία πολλές φορές καλείται να αντιμετωπίσει, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε βιώσιμο φορέα τοπικής ανάπτυξης. Τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα.
This project concerns the role of agrotourism and more specifically women's Agricultural Association in local and regional development. The first chapter deals with tourism and Greece's position in the global tourism industry. The second chapter of this work refers to the creation and evolution of the need to develop alternative forms of tourism and more specifically agritourism whose aim is to firstly host tourists in a calm and authentic setting and secondly the development of local economies. In the third chapter, a detailed report on the importance of women's agrotourism cooperatives in developing local economies. The last chapter presents the case study of the Women's Agricultural Cooperative Traditional Products "Dryades" in Varvara Chalkidiki, who despite the problems which they often face has the potential to develop into a sustainable local development. Finally, the conclusions.